Stabilizovaný mach

Machové obrazy sú v dnešnej dobe veľmi atraktívnym doplnkom do každej domácnosti, kancelárie, či iných priestorov, kde ponúkajú človeku priamy kontakt s prírodou. Mnohým však neskôr vŕta v hlave, či sa im spolu s machovým obrazom neprisťahujú do domácnosti aj neželaní hostia? Nikto by si zrejme nechcel domov dobrovoľne prilákať hmyz. A tu je odpoveď na túto otázku. Nie, nič také nehrozí. Mach, ktorý je používaný na obrazy z machu a teda aj na moje machové krajinky, je stabilizovaný. Jedná sa o 100% prírodný produkt, ktorý sa pestuje špeciálne pre výrobu machových stien a obrazov. Túto skutočnosť tiež pripomínam, lebo sa ma viacerí pýtate, či ho chodím zbierať do lesa.

Ako prebieha proces stabilizácie?

Po ručnom zbere a následnom očistení prejde mach procesom stabilizácie. Zber je ekologický, regulovaný a platia preňho prísne pravidlá týkajúce sa ochrany životného prostredia. Čerstvo zozbieraný mach sa uloží do zásobníkov so stabilizačným roztokom (roztok glycerínu). Po pár dňoch sa rastlinná miazga odparí a je nahradená stabilizačným roztokom. Zastaví sa tak rast rastliny a odstráni sa hmyz a možné plesne. Pri tomto procese môže dôjsť k strate farby, ktorá sa nahrádza potravinárskym farbivom. Následne sa mach umyje a vysuší. Proces stabilizácie je neškodný ako pre ľudské zdravie, tak aj pre životné prostredie. Vďaka tomuto procesu si mach zachová svoj prirodzený vzhľad, jemnosť aj farbu a vydrží tak niekoľko rokov.

Určite sa teda nemusíte obávať, že by sa do obrazu nasťahoval akýkoľvek hmyz. Stabilizovaný mach už nevytvára vhodné podmienky pre iný život. A ešte drobnosť na záver. Rada by som pripomenula jeden z benefitov stabilizovaného machu. Takýto mach je hypoalergénny. Verím, že to ocenia mnohí z Vás.

Machový obraz je vytvorený zo stabilizovaného machu, teda je zbavený hmyzu, plesní. Je tiež hypoalergénny.